Yurtdışında bir eğitim kurumuna doğrudan başvurabileceğiniz gibi, üniversite ya da okul seçme ve kayıt olma adımlarında size rehberlik edecek bir danışmanın uzmanlığından yararlanarak bu süreçte yaşayacağınız stresi minimuma indirebilir ve hedefinize daha doğru ve emin adımlarla  ulaşabilirsiniz.

Uluslararası öğrenci olabilmek için karşılamanız gereken bir dizi giriş koşulu bulunmaktadır.

Karşılamanız gereken akademik koşullar, yabancı dil yeterliliği belgesi de dahil olmak üzere sizin yapmak istediğiniz eğitim düzeyine göre değişkenlik gösterir.

Üniversiteler ve okulların farklı giriş koşulları olabileceğinden bu kurumların web sitelerindeki bilgilendirmeleri dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Plus Education & Career uzman danışmanları farklı programlar için uygunluğunuzu değerlendirecek ve sizi tercihlerinize uyan bölümlere ve lokasyonlara yönlendirecektir.

Yurtdışında eğitim almanın maliyeti değişkenlik gösterir. Bu değişiklik; alacağınız programın niteliğine, almak istediğiniz eğitime, gitmek istediğiniz ülkeye ve oradaki  yaşam koşullarına bağlıdır. Size uygun bir seçenek bulabilmesi için Plus Education & Career uzman danışmanları danışmanlık sürecinde bütçe konusunda sizi detaylı bir şekilde bilgilendirir.

Nerede ve hangi alanda eğitim alacağınıza karar verirken öncelikle akademik ilgi alanlarınızı ve kariyer hedeflerinizi düşünmelisiniz. Kampüslerin konumlarını, üniversite sıralamalarındaki yerlerini, hangi üniversitenin hangi alanlarda yetkin olduğunu, evden uzakta geçireceğiniz zamanı ve yurtdışı eğitim ve geçim giderlerini inceleyin.

Yurt dışında eğitim sadece okuyacağınız bölümden ibaret değildir. Hangi yaşam tarzını istediğiniz hakkında iyi düşünüp ona göre karar vermenizi tavsiye ederiz.

Plus Education & Career uzman danışmanları sizi yönlendirirken bu kriterleri detaylı bir şekilde değerlendirilerek en uygun alternatifleri sunar.

Akademik olarak şartları yerine getiren fakat dil seviyesi yetersiz öğrenciler devam edecekleri üniversite’de ya da özel bir dil okulunda akademik eğitimleri öncesi hazırlık eğitimi alabilirler.

Dil eğitimini tamamlayarak istenilen sınav skorlarını okula sunan öğrenci takip eden dönem eğitimine başlayabilir.

Bu süre kişiden kişiye göre değişmekte olup başlangıç seviyesinde İngilizce öğrenmek için en az 8-10 ay olacak şekilde yoğun bir kursa devam etmeniz yararlı olur.

Dil öğrenme süresi, dil kursunun yoğunluğundan konaklama seçeneğinin dil pratik yapma açısından elverişliliğine kadar birçok etkene bağlıdır. Daha önce bir dil öğrenmiş olmak, yaş, konaklama yerinin elverişliliği vs. gibi faktörler etkili olur.

Ayrıca dil öğrenmenin bir yetenek işi olduğunu unutmayın. Dil öğrenme süresinin yoğun ve birebir kurslarla kısalması mümkündür.

Yurtdışında lisans ya da lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerden istenilen TOEFL, IELTS, GMAT, GRE gibi sınavlar mevcuttur. Diğer tüm kriterleri uygun fakat istenilen sınavı almamış öğrencilere şartlı kabul verilebilir.

Şartlı kabul alan öğrenci belirtilen sömestr başlangıcına kadar sınav sonucunu okula sunmak koşulu ile programa kabul edilir. Şartlı kabul birden fazla şart yerine getirilmezse verilmez. Ayrıca yurt dışındaki her üniversitenin şartlı kabul vermediği unutulmamalıdır.

Üniversitelerin YÖK ve yurtdışındaki akreditasyon kurumlarınca tanınıyor olması önemlidir. Dil kurslarının da yine yurtdışındaki akreditasyon kurumlarınca tanınıyor olmasına dikkat etmelisiniz.

Türkiye’de akademik çalışma yapmak veya üniversitelerde görev almak isterseniz sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca erkek öğrenciler askerlik tecil problemi yaşarlar.

Bunlar, öğrencileri IELTS, TOEFL, GMAT ve GRE gibi uluslararası sınavlara hazırlayan kurslardır. Test soru tekniklerinin öğretildiği bu kurslar normal kurslara göre daha kısadır.

Master ya da doktora eğitimi almak isteyen öğrenciler lisans öğrencilerine göre daha kolay burs bulabilmektedir. Ayrıca spor dallarında başarılı öğrenciler de burs bulabilmektedir. Dil eğitim sürecinde olan öğrencilerin burs alma imkanları bulunmamaktadır.

Şartlar burs veren kuruma göre değiştiği için uygun aday olup olmadığınızı bilmeniz oldukça zordur. Şartların ağırlığının yanı sıra bursun kısa sürede sağlanabilmesi de mümkün değildir. Burs veren sponsorların bazıları, çalışmak istediğiniz alanda ne kadar söz sahibi olduğunuzla ilgilenir.

Öğrenim kurumları genellikle, mali ihtiyaç gözetmeksizin öğrencilerin akademik başarı durumlarına göre burs verirler. Bununla birlikte, burslar tek bir kritere göre verilmez.

Örneğin mali ihtiyaç göz önünde bulundurularak burs verilmesi halinde bile, adaylar arasından daha başarılı olanların tercih edileceği açıktır. Birçok durumda başka etkenler de göz önünde bulundurulur; sportif ve sanatsal beceriler, sosyal etkinliklere katılım gibi etkenler de önemlidir. 

O nedenle, burs başvurusu yapılırken sadece akademik başarı yeterli değildir. Öte yandan, sportif amaçlı burslara başvuran adaylar da, durumlarının akademik programların gerektirdiği şartlara uygun olduğunu kanıtlamak zorundadırlar.

Burs başvuruları değerlendirilirken adayların toplumsal etkinliklere katılımı ve toplumsal açıdan faydalı olup olmadıkları da göz önünde tutulur. Örneğin; çevre, kültür ve tarihi mirası koruma konulu derneklere üye olduğunuzu, sosyal sorumluluk projelerinde aktif bir şekilde çalıştığınızı belgelemek pozitif bir izlenim bırakabilir.

Evet. Bazı öğrenim kurumları, özellikle belirli bir alanda başarı gösteren öğrencilere burs verirler. Örneğin, fizik alanında özel yetenek sahibi bir öğrenci, eğitimini devam ettirmesi için üniversite tarafından desteklenebilir.

Öte yandan, belirli projeleri olan öğrencilere çalışmalarını sürdürmeleri için öğrenim kurumlarınca araştırma bursları verilebilmektedir. Başarılı sporcuları çekmek için burs sağlayan öğrenim kurumları da bulunmaktadır. İyi bir sporcuysanız, sportif burs almaya hak kazanabilirsiniz.

Evet. Sanatsal alanlarda ulusal ya da uluslararası bir serginiz varsa ya da uluslararası bir festivalden ödül aldıysanız, bunun burs almanıza olumlu katkısı olur.

Ayrıca enstrüman çalabiliyor olmanız da burs yarışında öne geçmenizi sağlayabilir. Saz, ud ya da ney gibi kültürel müzik aletlerini çalabiliyor olmanız da önem taşır. Edebî yeteneğiniz (şiir, öykü vs.) varsa veya resimde başarılıysanız, bu da olumlu bir özellik olarak değerlendirmeye alınır.

Yabancı dili iyi biliyor olmanız çok önemlidir. Ayrıca iyi bir kişisel tanıtım ve amaç yazısı yazmalısınız. Daha önceki öğrenim hayatınızın başarılı geçmiş olması önem taşır. Daha önce gerçekleştirdiğiniz başarılar ve özel yetenekleriniz varsa bunları ispatlamalısınız.

Yurt dışında sahip olacağınız eğitim, yaşam ve sosyalleşme deneyimleriniz kariyer beklentilerinizi büyük ölçüde etkileyecektir.

Yeni beceriler ve bakış açıları geliştirmek, dil becerilerinizi daha da güçlü bir hale getirerek zenginleştirmek ve çalışmak istediğiniz işverenlerden elde edeceğiniz iş deneyimine yönelik çabalamak sizin elinizdedir.

İşverenlerin ve mesleki kayıt yapan kuruluşların gerektirdiği beceri ve yeterlilikler ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Örneğin; tıp, mühendislik, öğretmenlik gibi katı giriş koşullarına sahip bir meslekte kariyer yapmaya çalışıyorsanız, fikir edinmek için kendi ülkenizde bulunan ilgili meslek kuruluşuna yönelik araştırma yapmanızda fayda vardır.

Öğrenim görürken çalışmak, eğitim ve yaşam deneyiminizi tamamlayan bir unsurdur. Diploma düzeyinde veya daha yüksek bir düzeyde bir eğitim programına devam ediyorsanız, uluslararası öğrenci vizesiyle çalışmanıza izin verilebilir.

Herhangi bir ücretli işe girmeden önce, vizenizin buna izin verip vermediğinden emin olmanız gerekir. Öğrencilere tanınan eğitim alırken yarı zamanlı olarak çalışma fırsatı, ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Sigorta kapsamı anlaşmaya ve doğal olarak ödediğiniz prime göre değişir.

Türkiye’de şubesi bulunan yabancı bankalarda hesap açtırıp, kredi kartı ve bankamatik kartı alıp, gittiğiniz ülkede para çekebilirsiniz.