Amerika'da Eğitim Webinarı

Amerika’da Üniversite Eğitimi

ABD Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında yer alan bir federal cumhuriyettir. Elli eyalet ve bir federal bölgeye sahiptir ve federal anayasal bir yapı ile yönetilir. 331 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve federal bölgesi Washington, D.C.’dir. En kalabalık şehri ise New York’tur.

Neden ABD?

ABD, birçok farklı kültüre, çeşitli etnik gruplara, geleneklere ve değerlere ev sahipliği yapmakla birlikte dünyanın en büyük nüfus çeşitliliğine sahip ülkelerden biridir. Dünyanın en büyük uluslararası öğrenci nüfusuna da sahip bir ülkedir, burada yaşam deneyimlerini genişletmek ve üniversite eğitimi almak için 1.000.000’den fazla öğrenci tercih etmektedir. Üst düzey eğitime kayıtlı tüm öğrencilerin yaklaşık %5’i uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır ve bu sayı giderek artmaktadır. ABD’de uluslararası öğrenci kayıtları, sadece 35.000’e ulaştığı 1950’lerin ortalarından bu yana önemli ölçüde artmıştır, bu da ABD’de uluslararası eğitimin ne kadar önemli bir yol kat ettiğini göstermektedir.

ABD’de Not Sistemi

ABD’de genel olarak kolejler ve üniversitelerin kullandığı bir notlandırma sistemi mevcuttur. Bu notlandırma harf notlarıyla derecelendirilir. 

  • A=90-100 = 4.00 
  • B=80-89 = 3.00
  • C=70-79 = 2.00
  • D=60-69 = 1.00
  • F=0-59 = 0

Bununla birlikte bazı okullar +/- not sistemini de kullanılabilir.

Örneğin; A+ (97–100), A (93–96), A- (90–92), B+ (87–89), B (83–86), B- (80–82), C+ (77–79), C (73–76), C- (70–72), D+ (67–69), D (65–66), D- (below 65).

Herhangi bir dersten F notunu alan öğrenci o dersi tekrar almak zorundadır. Ancak F aldığı ders eğer seçmeli bir ders ise tekrarlamak zorunda değildir. Bir lisans öğrencisinin öğrenimini sürdürebilmesi için, genel akademik not ortalamasının minimum C, yani 4 üzerinden en az 2 olması gerekir. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise en az B, yani 4 üzerinden 3 olması şarttır. Bu not düzenini sağlayamayan öğrenciye genellikle bir dönem daha okuma şansı verilir. Öğrenci bu bu düzeyin altında kalırsa okul ile ilişkisi kesilir. Ayrıca gerekli not ortalamasını tutturamayan bir öğrencinin transferi de mümkün değildir.

Amerikan üniversitelerinde zorunlu derslerin yanı sıra öğrenciye sunulan seçmeli ders seçenekleri sayesinde öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre yönelip eğitim alabilirler. Eğitim sisteminin yüksek lisans öğrencilerine sunduğu bir başka avantaj ise öğrenim görürken aynı anda araştırma ve eğitmenlik yapabilmesidir. Böylelikle öğrenci kendi eğitimine maddi katkı sağlayabilme imkânı bulur.

Çoğu Amerikan üniversitesi temel olarak sömestr sistemini kullanır. Her bir sömestr ortalama 13 -15 hafta arasında değişmektedir. Bu da akademik takvim olarak Eylül – Aralık ve Ocak – Nisan ayları arasını kapsamaktadır.

Girilmesi Gereken Sınavlar

ABD’de bir kolejde ya da üniversitede okumak isteyen öğrencilerin başvuru sürecinde aşağıdaki sınavlardan bir veya daha fazlasını başarıyla geçmeleri gerekmektedir. Burada önemli olan nokta şudur ki kolej ve üniversitelerin başvuru kriterlerinde puanlar değişiklik gösterebilir. Bu sebeple hedeflenen kurumun kabul şartları dikkatli bir şekilde incelenmelidir. 

  • SAT (Scholastic Assessment Test): SAT, Amerika’daki lisans eğitimi için en yaygın olarak gereken standart sınavlardan biridir. Bu sınav, öğrencilerin matematik ve okuma-yazma becerilerini ölçmektedir.  
  • ACT (American College Testing): ACT, SAT gibi bir diğer standart sınavdır ve öğrencilerin akademik yeteneklerini değerlendirmek için kullanılır. ACT, matematik, İngilizce, okuma ve fen bilimleri bölümlerinden oluşur.
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): TOEFL, yabancı öğrencilerin İngilizce dil becerilerini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. Amerika’daki birçok üniversite ve kolej, uluslararası öğrencilerin TOEFL skorlarını değerlendirir.
  • IELTS (International English Language Testing System): IELTS, TOEFL gibi yabancı öğrencilerin İngilizce dil becerilerini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. Birçok Amerikan üniversitesi ve kolej, IELTS skorlarını kabul eder.

Daha fazla bilgi için Uluslararası sınavlar içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABD’de Yerleştirme Yaptığımız Üniversiteler

Masraflar

ABD’de eğitim almak isteyen bir öğrencinin masrafları tercih edilen kurum, şehir ve yaşam tarzı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte eğitim masrafları genellikle yüksektir. 

ABD deki kolejler ve üniversiteler eğitim masrafları anlamında genellikle öğrencilerden yıllık harç talep etmektedirler. Ortalama olarak, bir yıllık harçlar öğrenciler için 20.000 ile 50.000 Amerikan Doları arasında değişmektedir. Bununla birlikte konaklama giderleri, konaklamanın türüne (apartman/yurt), şehrin büyüklüğüne, konumuna ve öğrencinin yaşam tarzına göre değişir. Bunlara ek olarak yiyecek/içecek, ulaşım, diğer kişisel harcamalar, kitap ve eğitim malzemeleri vb gibi birçok harcama da göz önünde bulundurulmalıdır. 

Amerika’da üniversite eğitimi için araştırma yapıyor ya da lise eğitimini Amerika’da almaya karar verdiyseniz detaylı bilgi ve kabul şartları hakkında detaylı bilgi almak için Plus Education & Career danışmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.